Főoldal - Hírek

Az igazgató úr is kezdte valahol (részlet)
2015-05-06
Sok cégvezető szakadékot érez a pályakezdő tudása és a rá váró feladatok között.
Az igazgató úr is kezdte valahol (részlet)
Gondolkodni tanítson

„Cégvezetőként kicsit másként látjuk azt a szituációt, mint amikor magunk is a munka világába beléptünk. Természetesen mi sem voltunk felkészülve a napi feladatokra, ugyanúgy „mankóra” szorultunk, mint a mai fiatalok” – emlékezett vissza a régi szép időkre Szűcs Gyula, a HUNÉP Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója. Alighanem e felismerés jegyében döntöttek úgy tizenöt évvel ezelőtt, hogy megpróbálják tudatosan felépíteni a saját „szakmai hátországukat”. – Minden évben ide hozunk az egyetemről 4-5 mérnököt, meg 2-3 közgazdászt, és egyfajta munkakultúrát igyekszünk a kollégáimmal átadni nekik. Ennek eredményeként napjainkra van a cégnél (a felső vezetésen kívül) 15 olyan fiatal szakember, akiket ismerünk, akikben megbízunk, akikről tudjuk, hogy lojálisak a munkaadójuk iránt és akik alkalmasak arra, hogy bármikor magasabb pozíciót töltsenek be. Azt várni ugyanis az iskolarendszertől, hogy kész gyerekeket küldjön ide, felesleges. Nem alkalmas rá és nem is ez a feladata. Az iskola arra való, hogy gondolkodni tanítson, illetve adjon egyfajta szakmai, lexikális tudást a gyerekeknek. A többit nyugodtan ránk bízhatják – engedett betekintést az építőipari vállalatcsoport filozófiájába az elnök-vezérigazgató.

„A diploma csak egy jogosítvány”

A 33 éves Zsíros János hét éve végzett építőmérnökként a Debreceni Egyetem Műszaki Karán és ma már a HUNÉP Universal Zrt. projektvezető mérnökeként milliárdos beruházások levezénylését is rá merik bízni a főnökei. Nagy Károly még csak 30 éves, de már a gazdasági igazgatóságig vitte az építőipari cégcsoport leányvállalatainál.
Ábrándok nélkül

„Hallgatóként nem kergettem hiú ábrándokat, hiszen tisztában voltam vele, hogy a tudás, amit a főiskolán megszerzünk, legfeljebb két százaléka annak, amiről az építőipar szól. Édesapámtól megtanultam, hogy a diploma csak egy jogosítvány arra, hogy valamit csinálhassunk, de, hogy azt miként csináljuk, az a gyakorlatban derül ki. Leginkább azt tanultam meg az iskolapadban, hogy hogyan közelítsek műszaki szempontból egy problémához, de a kapcsolatteremtést és a meglévő nexusok életben tartását már a napi munka során próbálom elsajátítani” – mondta János, akinek a nevéhez projektvezetőként olyan komoly létesítmények fűződnek, mint a berettyóújfalui kórház műtéti tömbje, a tudományos élménypark vagy a járásbíróság most átadott épülete. A fiatal mérnök komolytalannak tartja azokat, akik állandóan változtatják a munkahelyüket, ő a HUNÉP-nél hosszú távra tervez. – A cégvezetés szándékát persze nem ismerem, de ha rajtam múlik, akkor még hosszú évekig maradok – jelentette ki, hozzátéve, a topmenedzserek pontosan tudják a fiatalokról, hogy ki hol tart, és mikor érett meg a még komolyabb szakmai kihívásra.
A szakma fortélyai

Nagy Károly 2008-ban a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett pénzügy és számvitel szakon. Visszatekintve ő is úgy látja, hogy az egyetem megadta számára az elméleti alapokat, illetve egyfajta gondolkodást és szemléletmódot tanított neki, de a szakma fortélyait az első munkahelyén, a HUNÉP leányvállalatánál sajátította el. – Ahogyan kezdőként én is mindig érezhettem a munkahelyi vezetőim bizalmát és támogatását, a leányvállalatok gazdasági igazgatójaként ugyanígy igyekszem a kollégáim segítségére lenni – osztotta meg velünk vezetői felfogása lényegét a még mindig csupán 30 éves gazdasági igazgató.

Forrás: www.haon.hu
Az igazgató úr is kezdte valahol (részlet)
Az igazgató úr is kezdte valahol (részlet)
Forrás: www.haon.hu
      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300