Főoldal - Hírek

A Nagyerdei Víztorony Átadása
2015-06-26
Széles Diána: Debrecen új szimbóluma lesz a nagyerdei víztorony
A Nagyerdei Víztorony Átadása
Átadták a jelentősen kibővült rendeltetésének a nagyerdei víztornyot, amit Fried és Adorján koncepciója alapján építettek meg 1913-ban. A negyven méter magas létesítmény a klinikák vízellátását szolgálja: ezer köbméternyi vizet tárol. Vasbetonból épült, a felső kupolája pedig eredetileg vörösréz-burkolatú. Körfolyosóiról páratlan kilátás nyílik az egész környékre.

A létesítmény 1969 óta van a Debreceni Egyetem kezelésében. Az egyetem már korábban is pályázott az Észak-Alföldi Operatív Programban a felújításra. Az első körben nem nyertek, másodjára viszont igen, 487 millió forintból lehetett hozzákezdeni a több mint százéves torony felújításának. A támogatási szerződést 2014 májusának végén írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője.

Már a tervezés során kiderült, nem csupán felújítják, de olyan funkciókkal is ellátják a víztornyot, melyek egy része korábban is sajátja volt az épületnek. Vendéglő ugyanis például a leírások szerint volt benne, a Pallagi úti fronton pedig csobogó is. A víztorony kilátóként is üzemel, beépítettek egy úgynevezett vízbárt, ezek mellett pedig kronoszkópos időutazás is várja a vendégeket. A föld alatt egy 470 négyzetméteres kiállítóteret is kialakítottak.

A víztorony környezetében szökőkutat, csobogókat és pihenőhelyeket, valamint szabadtéri fesztiválok megtartására alkalmas területet is létrehoztak, így a fejlesztés összhangban van az új Nagyerdei Stadion északi kapujánál lévő közösségi térrel. A víztornyot az egyetem kezelésében lévő más látnivalókkal is összekötötték, tematikus útvonalakat, úgynevezett „egyetemi sétákat” alakítanak ki: a főépület, a Díszudvar, az Aula és a Botanikus kert – benne az Agóra Tudományos Élménypark – összekapcsolásával.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a szerződés aláírásakor elmondta, 290 millió forintot költöttek az épület renoválására és bővítésére, 70 millió forintot a vízi és fényi látványosságok kialakítására, 90 millió eszközbeszerzésre (vannak például bringóhintók is, melyekkel be lehet járni a környéket), a fennmaradó forrás pedig az egyéb költségeket fedezi. Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, a Debreceni Egyetem egyik stratégiai feladata a turizmus fejlesztése, ebbe a koncepcióba kiválóan kapcsolódik ez a program, ami illeszkedik a város és a megye terveihez is.

Az ünnepélyes megnyitón Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egy megfiatalodott öreg hölgyhöz hasonlította a több mint százéves tornyot. – Ma már azt mondhatjuk róla, fotómodell «- mondta a rektor, aki komolyra fordítva a szót, hozzátette: a létesítmény sorsa és megújítása ismét jól példázza a város és az egyetem együttműködésének hasznosságát.

Széles Diána alpolgármester rámutatott: a létesítmény korántsem csak egy víztorony, hanem közösségi térként is működni fog.

– A Nagyerdő teljes felújításából már csak a strandfürdő és az állatkert van hátra – mondta az alpolgármester. – A torony igazi turistalátványosság, újra szimbóluma lesz Debrecennek.

A víztornyot egyébként felépítése óta még egyszer sem újították fel. A rekonstrukció után a víztorony az eredeti funkcióját is megtartva továbbra is biztosítja majd a klinikák vízellátását.

Forrás: www.dehir.hu
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
A Nagyerdei Víztorony Átadása
Forrás: www.dehir.hu
      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300