Főoldal - Hírek

Csaknem húszezer négyzetméterre bővült a debreceni ítélkezési negyed
2015-09-17
Átadták az ötszintes modern, debreceni épületkomplexumot. A Járásbíróság 3.6 milliárd forintból épült fel.
Csaknem húszezer négyzetméterre bővült a debreceni ítélkezési negyed
Az új épület kulcsát Szurdi Béla, a debreceni járásbíróság elnöke vette át Handó Tündétől, az Országos Bírói Hivatal elnökéltől, az ünnepélyes átadáson. A költözést negyedével olcsóbban, mindössze hárommillió forintból sikerült megoldani, mert a dolgozók társadalmi munkában pakoltak. Több mint hatezer folyóméter iratot kellett átvinni.

- A régi épületben nincsen lift, tehát ott gyakran három szintet is lépcsőzni kellett. Van kolléga, aki kisteherautót hozott, azon szállította az iratokat. Így öt hétig folyamatosan tudtuk az iratokat hordani – sorolta a nehézségeket Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke.

Egy emberi történeten keresztül mutatta be a Debrecen Televízió, milyen nehéz körülmények között dolgoztak a bírók és várták az igazságszolgáltatást az ügyfelek a régi épületben, és hosszú évtizedek várakozása után milyen modern körülmények közé került az új járásbíróság. Az épület ünnepélyes átadásán ezt is filmet is bemutatták a meghívottaknak. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt mondta: egy 21 századi járásbíróságot adtak ma át. Az elmúlt években 25 százalékkal nőtt a bírósági szerveztek költségvetése, így 20-25 milliárd forintot tudtak fejlesztésekre fordítani az országban.

- Itt igyekeztünk minden olyan újdonságot megjeleníteni, amelyre törekszünk a többi bíróságokon is. A forrásbővítést, amelyet a kormányzattól kapunk, elsősorban az épületek felújítására fordíthattuk – közölte Handó Tünde.

Tizenöt hónap alatt építették fel a komplexumot. Az ötszintes, tízezer négyzetméteres épületben a tárgyalók mellett többek között gyermekmeghallgató, tanúgondozó szoba is található. Mindezzel a bíróság szolgáltató jellegét erősítik. Minden bírónak külön szobája van és harminchárom teremben tudják az ügyeket tárgyalni. Tavaly a régi járásbíróságon több mint ötezer ügyet tárgyaltak.

- A jogkereső állampolgárok igényeit tudtuk kielégíteni azzal, hogy valóban egy 21. századi követelményeknek, elvárásoknak megfelelő épületbe léphetnek be, ami kellő tekintélyt sugároz és érezhetik azt, hogy valóban törvényszékre, egy igazságszolgáltatási palotába léphetnek be – hangsúlyozta Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke.

Az új járásbírósággal, a Debreceni Ítélőtáblával és a Fellebbviteli Főügyészséggel együtt az ítélkezési negyed csaknem 20 ezer négyzetméterre bővült Debrecenben. A most átadott beruházás 3.6 milliárd forintba került.

Forrás: www.dehir.hu
Csaknem húszezer négyzetméterre bővült a debreceni ítélkezési negyed
Csaknem húszezer négyzetméterre bővült a debreceni ítélkezési negyed
Csaknem húszezer négyzetméterre bővült a debreceni ítélkezési negyed
Forrás: www.dehir.hu
      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300