Főoldal - Hírek

Építőipari Nívódíjak átadása - 2015
2015-12-10
Debreceni Nagyerdei Stadion, Tudományok Palotája - Debrecen, Csillagpont Kórház - Miskolc
ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ 2015

Mottó: „a szakma adományozza a szakmának”

Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány 2015. évben is meghirdette Építőipari Nívódíj pályázatát.
A beérkezett és értékelhető 18 pályázatot az Alapítvány alapítói és társult tagjai köréből alakult Bíráló Bizottság alaposan megismerte, a beadott dokumentumokat átvizsgálta és az épületeket a helyszínen bejárta, majd meghozta döntését. Újdonság volt az ez évi értékelésben, hogy a Bizottság kimondta, hogy nem versenyezteti az épületeket egymással, hanem minden pályaművet önállóan értékel, különös tekintettel a kiírásban meghirdetett feltételekre.

A bírálat fő szempontjai: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés voltak.

A Bíráló Bizottság összesen 12 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 3 részére elismerő Oklevelet adott ki. Sajnálatos módon idén sem érkezett pályázat lakóépületre és ipari épületre sem. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2016 tavaszán kerülhet sor.

2015. évi Építőipari Nívódíjban részesült:

Az elmúlt évben adták át a stadionépítési program első három elemét. Építői mindhárom stadiont benevezték pályázatunkra és úgy ítéltük meg, hogy mindhárom stadion a maga nemében kiváló létesítmény, mindhárom megérdemli a magas kitűntetést. Nem egyforma épületekről van szó, elsősorban szerkezeti rendszerükben különböznek egymástól, mindegyik külön innováció eredménye, megérdemelték a Nívódíjat

1.) A felcsúti Pancho Aréna labdarúgó stadion
építtető: A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány
generálkivitelező: Mészáros és Mészáros Kft. Felcsút
tervező: Doparum Építész Tervező Kft. Budapest
alvállalkozó: Sokon Kft. Agárd
alvállalkozó: System Novum Innovatív Kft. Budapest

A mai hazai labdarúgás utánpótlásának fellegvára a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Az Akadémia épületét még maga Makovecz Imre tervezte, de az NB I.-es csapat stadionjának tervezése már tanítványaira maradt. A 3200 főt befogadó, az UEFA III. kategóriájának is megfelelő aréna a kortárs stadion építészet racionális irányzata mellett, híven a magyar organikus építészeti tradíciókhoz, olyan alternatívát mutat, mely bátran nyúl a különleges formákhoz és szerkezetekhez. A kivitelezők már korábban, kiváló szakmai teljesítményük elismeréseként több Építőipari Mesterdíjat vehettek át.

2.) A Debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciója
generálkivitelező:
HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. Debrecen és az
ÉPKERSERVICE Zrt. Debrecen Konzorciuma
építtető: Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.Debrecen
lebonyolító: Első Mérnöki Iroda Beruházó Kft. Debrecen
tervező: BORD Építész Stúdió Kft. Budapest
alvállalkozó: ASA Építőipari Kft. Budapest
alvállalkozó: Jakosa Építő Kft. Budaörs
alvállalkozó: Graboplan-Industrie Kft. Győr

Az eredetileg 1934–ben épült stadion mára már teljesen elavult, elbontásra került és helyén a mai kor színvonalának megfelelő aréna épült, mely 20 ezer fő befogadására alkalmas és több funkciós szabadidős lehetőséget is biztosít. Az építés ideje alatt is mindvégig óvni kellett a Natura 2000 ökológiai természeti környezet, az építmény és a természet kapcsolatát a levegőbe, szinte a fák koronájáig emelt híd-rendszer oldja meg.

3.) FTC Stadion, Groupama Arena Budapest
fővállalozó: Market Építő Zrt. Budapest
építtető: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Budapest
lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. Budapest
tervező: S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft. Budapest
alvállalkozó: VILATI Szerelő Kft. Budapest
alvállalkozó: Ratskóbau Kft. Budapest
alvállalkozó: Ensi Kft. Budapest

1899-ben alapították a Ferencvárosi Torna Klubot, mely mindig a hazai legnagyobb szurkolótáborral rendelkezett. Stadionjai immár másodszor elhasználódtak. Én már ott voltam az 1974-ben felavatott Albert Flórián építésénél, az akkori 3 év építési idő teljesen szokványosnak bizonyult. Az új Groupama Aréna egy év alatt készült el, olyan színvonalon, hogy több rangos díjat elnyert már, többek között - a klub színéhez méltóan - a Breem Good „zöld” stadion-minősítést és a tavalyi évben az év legjobb új stadionja lett a világon. A korszerű és előremutató létesítmény 22043 fő befogadására alkalmas és megfelel mind a hazai, mind a nemzetközi előírásoknak, biztosítja nem csak a futballmeccsek megrendezésének feltételeit, hanem egyéb rendezvényeknek is helyet ad.

4.) KOGART Galéria Tihany
generálkivitelező: VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. Veszprém
építtető: Kogart Kiállítások Tihany Művészeti Kft. Telki
lebonyolító: TI Építész és Belsőépítész Iroda – TI Építész Bt. Budapest
lebonyolító: VIANÍVÓ Építőipari, Szolgáltató és Ingatlanfejlesztő Kft. Dunakeszi
tervező: Bársony Építész Stúdió Budapest

Tihanyban, kiemelten védett műemléki és tájvédelmi területen valósult meg a KOGART Múzeum, közvetlenül a Polgármesteri Hivatal mellett a régi jellegtelen gyógyszertár épületének helyén. Az új múzeum környezetéhez tökéletesen illő kortárs épülete lehetővé teszi egy állandó Borsos Miklós gyűjtemény bemutatását és egész évben nyitva tartó, állandó és időszakos kiállítások rendezését. Az új galéria azt példázza, hogy az igényesség, az építészeti-műszaki minőség független a megvalósítandó épület nagyságrendjétől, volumenétől, sokkal inkább függ az építési cél helyes megválasztásától, a közreműködők felkészültségétől és hozzáállásától, a jó együttműködéstől.

5.) A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Főépülete, a Ludovika Campusa Budapest
generálkivitelező: West Hungaria Bau Kft Győr – ÉPKAR Zrt. Budapest - Konzorcium
építtető: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest
lebonyolító: Újlak Mérnökiroda Kft. Budapest
tervező: MD Studio Építész Iroda Budapest
tervező: Mányi István Építész Studio Budapest
alvállalkozó: Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. Győr
alvállalkozó: IBC ORBÁN Irodastúdió Kft. Budapest
alvállalkozó: Szabó és társa Belsőépítészeti Kft. Mosonmagyaróvár
A kormány 2012-ben döntött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapításáról és a Ludovika Campus főépületének kormány által kiemelt beruházásként történő felújításáról. A rekonstrukció során az eredetileg Pollák Mihály által tervezett klasszicista épületet, melyen nyomot hagyott a történelem, kellett a mai kor oktatási követelményeivel összhangba hozni. A megvalósult épület a múlt és a jelen együttélésének kiváló példája, az épület eredeti értékeinek korhű megőrzése mellett minden szükséges installáció rejtetten került beépítésre. A restaurálás a legapróbb részletekre történő odafigyeléssel történt, az új terek kiválóan illeszkednek a történelmi környezetbe.

6.)Tudományok Palotája Debrecen
generálkivitelező: HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. Debrecen
építtető: Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
lebonyolító: DMJV Polgármesteri Hivatal Közbeszerzési Osztály Debrecen
tervező: Lengyel Építész Műterem Kft. Debrecen
alvállalkozó: Hajdu-Alu Zrt. Debrecen
alvállalkozó: Monolit Épszer Kft. Debrecen
alvállalkozó: Csikizo Kft. Debrecen

A Tudományok Palotáját az Európai Unió által támogatott AGORA program keretében hozta létre Debrecen Városa és Egyeteme a Botanikus Kert mellett. Az erdőn keresztül megközelíthető, részben tóval körülvett épülethez fahíd vezet. A különleges természeti környezetbe harmonikusan illeszkednek a visszafogottan modern megjelenésű létesítmény épület tömbjei, köszönhetően a gondos kivitelezésnek és azon belül a kiváló vasbeton építési munkának. Az uniós támogatású projekt funkciója a különböző tudományok interaktív bemutatása és ismertetése az iskolai csoportok és az érdeklődők számára, mely méltó környezetben szórakoztatva nyújt ismereteket fiataloknak és idősebbeknek egyaránt és valódi élményt nyújt a látogatóknak.

7.) Kárásztelek – Szőlőfeldolgozó üzem Románia, Szilágy megye
fővállalkozó: MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. Kiskunhalas
építtető: S.C. EAST WEST IMPEX S.R.L Kárásztelek
lebonyolító: S.C. Confirm Constructii S.R.L Kolozsvár
tervező: S.C. ERYZA PROIECT S.R.L Szatmárnémeti
alvállalkozó: SC Euro Trans Product SRL Kárásztelek
alvállalkozó: FRANKÓ-SZER Kft. Kiskunhalas
alvállalkozó. SC Hydroproof SRL Sarmaság

Az Építőipari Nívódíj történetében először jelentkezett magyar építési vállalkozás külföldön megépített épület-komplexummal. Kárásztelek a romániai Szilágy megyének egyik elmaradott, nehezen megközelíthető vidékén, egy völgyben meghúzódó kis települése. A valaha virágzó borvidéken a borászatot a domboldal szőlőtelepítésével kezdődőleg elölről kellett kezdeni és az alapvetően szükséges infrastruktúra hiányában is a kivitelezők – magyar emberek a Partiumban - világszínvonalú borászatot hoztak létre.

8.) Debreceni Református Nagytemplom
generálkivitelező: ÉPKERSERVICE Zrt. Debrecen
építtető: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség
tervező: Építész Tervezőiroda Kft. Debrecen

A „kálvinista Róma”, Debrecen emblematikus épülete a Református Nagytemplom. Rekonstrukciója az egész város és az egész magyar reformáció közös ügye, de szerepe jelentős az egész ország művészei és kulturális életében is. A műemléki védettség alatt álló épület rekonstrukciós munkálatai után a templom funkciója bővült, szélesebb rétegek részére tette lehetővé az akadálymentes látogatást, esztétikusabb és komfortosabb környezetben folytatódhat a hitélet.

9.) Liszt Ferenc Zeneakadémia rekonstrukció
generálkivitelező: ZAK- Építő Kft. Budapest
Laki- Épületszobrász Zrt. - Swietelsky Magyarország Kft.
építtető: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapest
lebonyolító: FŐBER Zrt. Budapest
tervező: MNDP Építőművészeti Kft. Budapest
alvállalkozó: MentArtis Kft. Budapest
alvállalkozó: Consall Team Budapest
alvállalkozó: Szolnok „KAS” Szigeteléstechnikai Kft. Szolnok

Az 1907-ben épült Zeneakadémia épületét, a nemzet egyik legjelentősebb műemlékét több mint száz éves működése alatt többször is felújították, de mára már teljes rekonstrukcióra szorult. Nyolcévi előkészítő és tervezési munka után két év alatt megújult az épület. Az építése idején még újszerű anyagnak számító vasbeton szerkezeteket konzerválták, az épületgépészeti berendezéseket korszerűsítették, az épületdíszítéseket restaurálták, az akusztikát tovább javították és mind amellett, hogy új terekkel gazdagították, az épület a legapróbb részletekben is korhű állapotot tükröz.

10.) Hatvani Grassalkovich- kastélyban megvalósított Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum
fővállalkozó: ÉPKAR Zrt. Budapest
építtető: Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum
Beruházó Nonprofit Kft. Hatvan
tervező: MNM Nemzeti Örökségvédelmi Központ jogutódja
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási
Központ Fejlesztési és Tervezési Főosztály Budapest
alvállalkozó: Lavina Plusz Kft. Murony
alvállalkozó: Miklavicz István egyéni vállalkozó Gyomaendrőd
alvállalkozó: ZÖFE Kft. Budapest

Az egykori barokk Grassalkovich, majd neorokokó Hatvany kastély, a világháborúk után kórházként funkcionáló műemlék épületegyüttes felújítása a Kárpát medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont, névadója Széchényi Zsigmond, a magyar vadászati kultúra megteremtője. A meglehetősen elhasznált, megrongálódott épület és kastélypark rekonstrukciója után a műemlék helyreállítási szempontoknak eleget téve régi fényében ragyog. Az új funkciónak és a korszerű követelményeknek megfelelően megvalósított létesítményekkel harmonikus egységet alkot, a kastélypark helyreállított formájában a korabeli terek atmoszféráját idézi.

11.) A budapest 4-es metró 10 állomása
generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. Budapest
építtető: DBR Projekt Igazgatóság Budapest
lebonyolító: BKK Közút Zrt. Budapest
tervező (eng. terv) Palatinum Stúdió Kft. Budapest
alvállalkozó: Főmterv-Palatinum-Uvaterv Konzorcium Budapest
alvállalkozó: Constructions Industrielles De La Mediterrane – CNIM Párizs

Budapest legújabb metróvonalán tíz állomás épült, melyek úgynevezett belső beépítését a XXI. század építészeti, építőipari és technikai színvonalán valósították meg. A felülről nyitott állomási dobozok különleges építészeti megoldásokra adtak lehetőséget, melyeket a különböző építészirodák sokféle formában képzeltek le és valósítottak meg.

12.) A NEMZET FŐTERÉNEK REKONSTRUKCIÓJA Budapest, Kossuth tér
generálkivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Szeged
építtető: Országgyűlés Hivatala Budapest
lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. Budapest
tervező: KÖZTI Zrt. Budapest
alvállalkozó: MA-HARD Vízépítő Kft. Budapest
alvállalkozó: KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Kecskemét
alvállalkozó: Normálnyomtáv Kft. - Vasútépítő Zrt. – Via-Nortonia Kft.
NVV Kossuth Konzorcium

A Kossuth tér rekonstrukciója nemcsak építészeti és építéstechnikai kihívás volt. Történeti és építészettörténeti kutatások előzték meg, komplex és bonyolult közlekedési és közmű rendszereket építettek újjá, mérnöki bravúrokat hajtottak végre a mélygarázs és a Látogató Központ tervezése és kivitelezése során. Külön figyelmet érdemel az építészet mai-, mégis visszafogott hangja, a kertépítészet eleganciája és a kivitelezés magas színvonala, szinte hibátlan megvalósulása. Ez a hihetetlenül összetett feladatsor ezer szorítás közepette, nagyszerű szakemberek együttes munkájával kimagasló szintű végeredményt hozott – kiváló esztétikai-, építőművészeti- és építőipari minőségben valósulhatott meg Budapest szívében az Országház körül a Nemzet Főtere.

2015. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ ELISMERŐ OKLEVÉL
1.) Vision Towers Irodaház
generálkivitelező: PEDRANO Construction Hungary Építőipari Kft. Budapest
építtető: K4 Észak Ingatlanfejlesztő és K4 Dél Ingatlanfejlesztő Kft. Budapest
tervező: 3H ÉPÍTÉSZIRODA Budapest
alvállalkozó: ELEKTRO PROFI Vállalkozási Kft. Budapest
alvállalkozó: ROLLA INVEST Zrt. Szigetszentmiklós
alvállalkozó: TECHNO-CSEK Kft. Budapest

Budapest hajdani ipari kerületében, a ma egyik legnépszerűbb üzleti negyedben, a Váci úton az építőipart különösen sújtó válságot követően elsők között megvalósult korszerű, minden igényt kielégítő irodaház nem csak jó megjelenésű épület, hanem megépítésével kiemelkedő minőségű közteret hozott létre. A rangos nemzetközi szakmai elismeréseket kivívott létesítmény neves cégeknek ad otthont oly módon, hogy mind a bérlők, mind a helyi lakosok igényeit kielégíti ebben a forgalmas csomópontban.

2.) Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és egyetemi Oktatókórház „Csillagpont Kórház” Miskolc
generálkivitelező: Magyar Építő Zrt. Budapest és A HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. Debrecen Konzorciuma
építtető: B.A.Z. Megyei Kórház és egyetemi Oktatókórház Miskolc
lebonyolító: TBM Tervező, Beruházó Mérnökiroda Budapest
lebonyolító: FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Zrt. Budapest
tervező: Műépítész Kft. Miskolc
alvállalkozó: Hajdu-Alu Zrt. Debrecen
alvállalkozó: VIV Zrt. Budapest
alvállalkozó: Latu-Bau Kft. Debrecen

Az ország második legnagyobb ágyszámú kórháza épült fel Miskolcon három szárnyépületben, földszint +három emelet + gépészet +helikopter leszálló szinten, mely évi 80000 fekvőbeteget képes ellátni korszerű körülmények között. A létesítményben Járó- és Fekvőbeteg ellátó központ, Sebészeti tömb, Szülészeti- Nőgyógyászati Osztály és Intenzív Centrum működik és ezzel az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósult meg a térségben.

3.) Diósgyőri Vár
fővállalkozó: ZERON Befektető Zrt. Budapest
építtető: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
lebonyolító: Miskoci Városfejlesztési Kft.
tervező: Cséfalvay Gyula, Botos Judith Egyéni Vállalkozók Eger
belsőépítész: Napur Architect Kft. Budapest
alvállalkozó: Papp Lajos Kőfaragó és Kőszobrász Kft. Szentendre
alvállalkozó: ÉPKAR Zrt. Budapest
alvállalkozó: Lavillker Plusz Kft. Miskolc

A korábbi hagyományokkal szakítva, a Velencei Charta szellemétől kissé eltérően nagyobb tömegeket vonzó rekonstrukció mellett döntött az építtető, és így egy – a nagyközönség számára is élvezetes – műemléki együttest hozott létre, ideértve Közép Európa legnagyobb lovagtermét és a XXI. századi követelményekhez alkalmazkodó kiszolgáló létesítményeket is. A feladat a műemléki környezet és a különleges organizációs feltételek miatt szoros és egymásra utalt együttműködést igényelt minden résztvevőtől. A jó megoldásokat az ugrásszerűen emelkedő látogató szám is igazolja.

Az Építőipari Nívódíjat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) alapította 1999-ben és ehhez csatlakoztak az évek során a következő szervezetek: az Építőipari Mesterdíj Alapítvány (ÉMA), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

Forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány
Építőipari Nívódíjak átadása - 2015
Építőipari Nívódíjak átadása - 2015
Építőipari Nívódíjak átadása - 2015
Építőipari Nívódíjak átadása - 2015
Forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány
      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300