Főoldal - Hírek

„Gründolunk fejlesztést”
2016-10-28
Az idén 25 éves HUNÉP Universal Zrt. ma már egy kiterjedt cégcsoport zászlóshajója.
Debrecen. 25 évvel ezelőtt az akkori menedzsmentnek volt egy határozott víziója arról, hogy a hajdani tanácsi építőipari vállalatot miként kívánja a kor szellemének megfelelő céggé fejleszteni. A mai HUNÉP-re lehet-e azt mondani, hogy „ilyen lovat akartunk”?

Valóságos paripa

„Azt gondolom, hogy nem pont ilyen lovat akartunk. Köszönhetően a kollégák munkájának, szebb lovat sikerült összerakni, mint amilyenről álmodni mertünk. Egy állami építőipari vállalatot alakítottunk át gazdasági társasággá, annak történt meg a privatizációja, és egyetlen célunk volt, hogy a volt állami céget versenyképessé tegyük. Sok-sok struktúraváltással, de ez sikerült. A HUNÉP versenyképessé vált a piacon, megfelelő referenciák mellett stabil banki háttérrel rendelkezünk, egy idő után pedig már országosan is megkerülhetetlen cég lettünk” – fogalmazott Szűcs Gyula elnök-vezérigazgató. Szavai szerint az építőipar hektikussága kényszerítette ki belőlük a több lábon állást, a cégcsoporttá alakulást. – Amikor mélyponton vannak a beruházások, akkor az építőipari cégek számára kitörési lehetőséget nyújt az, hogy projektcégek létrehozásával különböző ingatlan-fejlesztésekbe kezdjenek. Az egyetlen kérdés az, hogy a kész projektet a piacon el tudja-e adni vagy bérbe tudja-e adni a fejlesztő. Így jutottunk el oda, hogy a bérbe adott projektek üzemeltetésére, karbantartására is létrehoztunk cégeket. Azokat a létesítményeket, amelyek saját tulajdonban maradtak (ilyenek a 3500 diákszállás-férőhelyet jelentő kollégiumok), ugyancsak saját cégünk üzemelteti. Ma már több mint húsz cégből áll a csoportunk.

Büszkeségtabló

Debrecenben számos ikonikus épület megszületése vagy éppen megújulása fűződik a HUNÉP-hez, nem egy ezek közül szakmai díjat is kiérdemelt. „Ha egy dobogót kellene összeállítani, akkor talán a legfelső fokára a Nagyerdei Stadion kerülne, de nagyon büszkék vagyunk a bírósági tömb két épületére (az ítélőtáblára és a járásbíróságra), és arra a rengeteg épületre is, amiket az egyetem területén építettünk, vagy újítottunk fel, megváltoztatva az egyetemi campus képét” – mondta. A Naplónak arra a kérdésére, hogy az állandóan változó piaci körülmények között mégis miben foglalható össze a HUNÉP-csoport túlélési stratégiája, az elnök-vezérigazgató kijelentette: azt szoktam mondani, hogy amikor jól megy a szakmának, akkor is szerénynek kell lenni, és amikor szerényen megy, akkor sem kell sírni, mert a saját problémánkat úgyis nekünk kell megoldani. A túlélési stratégiára a legjobb példa talán az lehet, amit egyébként mi évtizedek óta csinálunk, hogy amikor mélyponton van a beruházás, akkor gründolunk magunknak saját fejlesztést. Most tipikusan ilyen Debrecenben a Dóczy Lakópark építése.

Forrás: www.naplo.hu
„Gründolunk fejlesztést”
Az új nagyerdei stadion az elnök-vezérigazgató dicsőséglistáján is vezet (Fotó: Derencsényi István)
      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300