Főoldal - Magunkról / Bemutatkozás

A HUNÉP Universal Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság rövid története

A HUNÉP Universal Építőipari Zrt. jogelődjei időrendi sorrendben:

 • 1951-ben alapították a Hajdú-Bihar Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatot, mely

 • 1989-ben Hajdúsági Univerzális Építőipari Vállalat (HUNÉP) néven, majd részvénytársasággá alakulását követően

 • 1992-től Hajdúsági Univerzális Építőipari Részvénytársaság (HUNÉP RT) vált ismertté.

 • 2001-ben a HUNÉP RT összeolvadt a saját tulajdonú HUNKER Kft-vel, melynek eredményeként megemelt alaptőkével létrejött a mai HUNÉP Universal Építőipari Részvénytársaság, rövidített nevén: HUNÉP Universal Rt.

 • 2006-ban a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, a részvénytársaság zártkörűen működő részvénytársasággá alakult át. Rövidített néven HUNÉP Universal Zrt.

Az első jogelőd a Tanácsi Építőipari Vállalat tevékenységi köre kezdetben szinte kizárólag épületek felújítására korlátozódott, azonban az 1960-as évektől kezdődően a cég már új közintézményeket és lakásokat is épített a Hajdú-Bihar megye területén.

 

A folyamatosan növekvő szervezet új technológiákat vezetett be, mint például a nagytáblás és alagútzsalus vasbeton szerkezet építés, kohósalak cölöpalapozás, melyek elsősorban az iparosított lakásépítés hatékonyságát szolgálták.

 

Az 1980-as években a vállalat már a megye második legnagyobb, kb.1200 főt foglalkoztató építőipari szervezete volt, azonban - az ágazat országos recessziójának következtében - az évtized végére a rendelésállomány jelentősen visszaesett, és ez a kitöltetlen kapacitások miatt működési zavarokat okozott.

 

1991-ben - a részvénytársasággá alakulás időszakában - jelentős szervezeti és személyi változások történtek, melyek megakadályozták a szervezet további leépülését és szigorú költséggazdálkodás mellett megkezdődött a piacgazdasági viszonyoknak megfelelő struktúra kiépítése.

 

1992-ben a privatizációs folyamat eredményeképpen a társaság 200 millió Ft alaptőkével állami tulajdonból magántulajdonba került. A cég tulajdonosai azóta is vezető, meghatározó pozíciókat töltenek be a szervezetben.

 

Az elkövetkező években a cég dinamikus fejlődésnek indult, és az első veszteséges évet követően gazdálkodása folyamatosan nyereségessé vált. A jórészt magasépítési munkákból származó árbevétel az évek során megtöbbszöröződött.

 

Jelenleg nagyságrendünk és referenciáink alapján az ágazat egyik legjelentősebb építőipari szervezetének mondhatjuk magunkat.

 

Árbevételünk meghatározó részét elsősorban az oktatási, egészségügyi, idegenforgalmi, kereskedelmi és egyéb szolgáltatási területen létesített középületek megvalósítása adja.

 

Elsődleges célunk megőrizni és megerősíteni az elért pozíciónkat, ezért minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk a minőségi munkavégzésre, amelyet igazolnak azok az Építőipari Mesterdíj kuratóriuma által megítélt díjak is, illetve egyéb elismerések, amelyeket az alábbi épületeken végzett munkánk eredményeként nyertünk el.

 

NÍVÓDÍJAK:

 • 2016. dec. 9. – A Debreceni Járásbíróság új Épülete

 • 2016. dec. 9. – A Debreceni Református Hittudományi Egyetem - rekonstrukció

 • 2015. dec. 9. – A Debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciója (Debrecen)

 • 2015. dec. 9. – Tudományok palotája

 • 2013. dec. 12. – Az Eszterházy Károly Főiskola Rehabilitációs Beruházás Műemléki Épülete (Eger)

 • 2009. dec. 11. - A Kardiovaszkuláris és Onkológia Komplex Regionális Egészségközpont Modell (Debrecen)

 • 2009. dec. 11. - A Kardiovaszkuláris és Onkológia Komplex Regionális Egészségközpont Modell (Debrecen) – Közreműködési díj: Építésszerelési Főüzem

 • 2006. dec. 14 – A Debreceni Egyetem, Nagyerdei Campus Élettudományi Épülete (Debrecen)

 

MESTERDÍJAK:

 • 2014. dec. 15. – A Tudományos Élménypark VB Szerkezetépítési és Homlokzati Üvegfelületek Munkájának Minőségéért (Debrecen)

 • 2014. ápr. 15. – A Debreceni Nagyerdei Stadion Rekonstrukció Projektvezetésében Végzett Munkájának Elismeréséért – Szűcs Gyula, Hegymegi István, Kamuti Géza, Sebők Tibor, Vigh Tamás részére

 • 2005. jún. 21. - A Debreceni Egyetem, Élettudományi Központ Laborépülete, Hőközpontjában Szabályozó Blokkoknál, valamint a Fan-Coil Rendszereknél Végzett Szerelések Minőségének Elismeréséért

 • 2005. dec. 17. - A Debreceni Egyetem, Élettudományi Központ és Könyvtár Új Épülete, Vázszerkezetének Zsaluzási Vasszerelési és Betonozási Munkái Minőségének Elismeréseként

 • 2003. jún. 25. – A Debreceni Mediterrán Élményfürdő (Aquaticum) Vasbeton Tartószerkezetei Minőségének Elismeréséért

 • 1999. - Hajdúsági Univerzális Építőipari Részvénytársaság: A Debreceni Kenézy Gyula Kórház Két Épülete (pszichiátriai és fertőző osztálya), Homlokzatburkolata Minőségének Elismeréseként

 • 1997. jún. 5. - Hajdúsági Univerzális Építőipari Részvénytársaság: A Debreceni Tóth Árpád Gimnázium Vasbetonszerkezet, Acélszerkezet és Kitöltőfalazat Építési Munkái, Szerelt és Falazott Válaszfalak Építési Munkái, Tornatermi Födém és Hangszigetelési Munkák és Általános Épületgépészeti Szerelési Munkák Minőségének Elismeréseként


EGYÉB DÍJAK, ELISMERÉSEK:

 • 2014. dec. 16. – Lechner Ödön díj: Szűcs Gyula részére – Több Évtizedes Kiemelkedő Szakmai és Vezetői Munkássága az Építőipari Ágazat Fejlődése és Elismertsége Érdekében Folytatott Széleskörű Szakmai és Társadalmi Tevékenysége Elismeréseként

 • 2010. ápr. 21. – Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Egészségügyi Főosztálya – Az Év Akadálymentes Épülete 2009. Építészeti Nívódíj Keretében: Postás Üdülő – Szálló Épülete Rekonstrukciójában Közreműködőként

 • 2009. dec. – Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata, Kamuti Géza, Termelési Igazgatót A Debreceni Kardiovaszkuláris és Onkológia Komplex Regionális Egészségközpont Létesítésére Alapított HUNÉP Universal Zrt. - Magyar Építő Zrt. Konzorcium Delegált, valamint Több, Korábban Díjazott Létesítmény Sikeres Műszaki Vezetőjét Építési Alkotói Díjban részesíti.

      A HUNÉP Universal Zrt. stratégiája
        HUNÉP Universal Zrt., H-4025 Debrecen, Simonffy u. 34-36, Tel.: +36 (52) 507-300